"Dat willen mensen niet erkennen: dat men op een gegeven ogenblik niet meer kan doen, alleen nog maar zijn en aanvaarden. Het gaat er immers toch niet om, dat men ten koste van alles dit leven behoudt, maar hoe men het behoudt"

Etty Hillesum

(Joodse vrouw)
facebook logoDe Veer-Kracht op Facebook
ondersteuning & perspectief.fakkels'Fakkels in de grond'
10 levensdraden die jou op weg kunnen helpen naar een verder leven na verlies. Begin vandaag al met vrijblijvend een eerste stap te zetten en download ze gratis door hier onder je gegevens in te vullen en ontvang twee maandelijks een mail van de Veer-Kracht die je ondersteunt, inspireert en perspectieven biedt.


 Je gegevens worden met respect behandeld en in geen geval aan derden door gegeven.

Blog 1 – VerbondenheidEr zijn altijd woorden geweest waarmee een rouwproces werd omschreven en men heeft altijd adviezen geboden om er doorheen te komen, en toch moet ieder van ons het zelf aan den lijve ondervinden en zelf een weg vinden. Ook al bezitten we allen een zelfhelend vermogen, alleen is maar alleen. We zijn allemaal verschillend, maar zijn toch met elkaar verbonden, doordat we zoveel raakvlakken hebben als lotgenoten elkaar ontmoeten en raken, en door wat we voelen en nodig hebben door verlies.


Ik herinner mijn 4jarige opleiding...Ik zat samen met mensen, die net als ik gekozen hadden voor steun, groei en heling.  Mentaal wist ik wel wat verbondenheid was, maar gevoelsmatig besefte ik toen maar hoe ik mezelf afsneed van andere mensen.  Ik was bang om me kenbaar te maken, bang om terug gekwetst te worden, bang om niet begrepen te worden, ik was wantrouwig, onkundig en onwennig om steun aan anderen te vragen door de gewoonte van alles alleen te doen. 


En toch was mijn verlangen groot om deel uit te maken van deze groep.


We deelden in alle openheid onze emoties en gevoelens, onze problemen en worstelingen.  En de juiste steun en ondersteuning maakte dat alles in goede banen werd geleidt.  Dit bracht niet alleen respect en (h)erkenning voor elkaar, maar vooral verbondenheid.

Het is een heerlijk gevoel nu om te durven beroep doen op vrienden of groepen als ik het effen nodig heb of kwetsbaar ben.  Verbondenheid met lotgenoten geeft me voeding en steun.

Ga eens na voor jezelf :


- Wat is verbondenheid voor jou?

- Op welke manier komt elk van de hiernaast genoemde belevingsband in jouw leven aan bod na het verlies :

  • de band met jezelf
  • de band met de overledene 
  • de band met de ander
  • de band met het materiële
  • de band met groep/samenleving/cultuur
  • de band met de natuur als het alomvattend levensgeheel


Dit citaat van Antoine de Saint-Exupéry (Frans schrijver 1900-1944) raakt de kern van wat verbondenheid is:

"De ervaring leert ons dat liefde niet bestaat uit het naar elkaar kijken van twee mensen, maar uit het samen in dezelfde richting kijken".