"Dat willen mensen niet erkennen: dat men op een gegeven ogenblik niet meer kan doen, alleen nog maar zijn en aanvaarden. Het gaat er immers toch niet om, dat men ten koste van alles dit leven behoudt, maar hoe men het behoudt"

Etty Hillesum

(Joodse vrouw)
facebook logoDe Veer-Kracht op Facebook
ondersteuning & perspectief.fakkels'Fakkels in de grond'
10 levensdraden die jou op weg kunnen helpen naar een verder leven na verlies. Begin vandaag al met vrijblijvend een eerste stap te zetten en download ze gratis door hier onder je gegevens in te vullen en ontvang twee maandelijks een mail van de Veer-Kracht die je ondersteunt, inspireert en perspectieven biedt.


 Je gegevens worden met respect behandeld en in geen geval aan derden door gegeven.

Blog 4 – Een nieuw jaar...


Familietradities en vieringen zijn voor velen belangrijk. Het draait om banden en relaties. Ze creëren meestal speciale momenten en warme gevoelens die je blijft herinneren en ze geven een gevoel van veiligheid of van ergens bij te horen. 


Maar voor de mensen die een geliefde verloren hebben zijn de perioden zoals Kerstmis en Nieuwjaar, geboorten, huwelijken, verjaardagen, etc…nooit meer hetzelfde na de dood van iemand waarvan ze hielden. Er zijn nog steeds mooie herinneringen aan voorbije feestdagen, maar de realiteit van de lege stoel of het gemis om de geliefde persoon te omhelzen, is pijnlijk.


Ooit ben ik geraakt geweest door een boek over de Aboriginals, in hoe zij belang hechten aan het groeiproces van een individu, los van tijd:


“Iedereen hier heeft recht op zijn eigen feest, en het heeft niets te maken met leeftijd of geboortedatum: het is een erkenning van zijn/haar uniekheid en zijn/haar bijdrage aan het leven. Het doel van het verstrijken van de tijd is om mensen in staat te stellen te groeien en anders en wijzer te worden, en dit te uiten in hun staat van zijn. Als iemand in onze gemeenschap zich in het jaar beter dan vorig jaar voelt en als die dit zeker weet, dan kan deze persoon een feest organiseren. Als die zegt dat hij/zij er klaar voor is, dan respecteert de hele gemeenschap die zekerheid en wordt er gevierd. “


Zou dit voor nabestaanden geen manier kunnen zijn om hun geliefden te vieren?  


Misschien kunnen we samen kijken, in wanneer en op welke manier:
Jij betekenis kan geven aan een moment die voor jou belangrijk is?
Jouw uniekheid eer kan aangedaan worden?
Jij een happening wilt delen met voor jou belangrijke mensen ?
Jij een klein eenvoudig gebeuren wilt sieren?
Jij een kleine stap vooruit wilt loven? 


Neem gerust contact met me op.  Ik steek alvast een kaars aan.


Warme groet
Catherine

 

PRIL

Je wordt wakker,
enkel stilte.
Je kijkt om je heen,
de bekende dingen.
Een blik door het raam:
geen vuiltje aan de lucht.
Aan deze dag is nog niets stuk.
Nu heel voorzichtig opstaan.

Theo Olthuis